domingo, 2 de noviembre de 2008

L’efecte Bradley amenaça a Obama


A només dos dies de la celebració de les eleccions nord-americanes, l’anomenat “efecte Bradley” posa en perill la victòria del candidat demòcrata a la presidència dels Estats Units, Barack Obama. Els partidaris d'Obama a Ohio subratllen que en presentar el candidat demòcrata com el guanyador com fan totes les enquestes pot fer créixer a l'estat el que s'anomena "efecte Bradley", el que defineix que molts blancs que diuen que votaran un candidat negre acaben canviant el vot per una qüestió de raça. Tom Bradley era un aspirant a governador a Califòrnia que l'any 1982 tenia l'elecció guanyada, segons les enquestes, però va perdre. Segons els experts, va perdre per la discrepància entre allò que els blancs diuen que votaran i el que acaben fent.
Un cas semblant, el trobem l’any 1989, durant les eleccions per a governador de Virginia. Les enquestes donaven com a vencedor al candidat negre Douglas Wilder, sobre el seu opositor blanc, Marshall Coleman. En aquest cas, Wilder va guanyar, però només per mig punt i no pels nou punts que anunciaven les enquestes.
Segons els experts, a Obama l'efecte Bradley l'afecta de mitjana sis punts, i Ohio es troba en aquesta zona, per tant tot es podria inclinar per McCain.
Dimarts descobrirem si l’efecte Bradley es repeteix o si només es tracta d'un fantasma passatger.

No hay comentarios: