lunes, 19 de enero de 2009

Crash


Fitxa de la pel·lícula

Direcció: Paul Haggis.
Any: 2004.
Duració: 100 minuts.
Gènere: Drama.
Interpretació: Sandra Bullock, Don Cheadle, Mat Dillon, Jennifer Esposito, William Fichtner, Brendan Fraser, Terrence Howard, Ludacris, Thandie Newton, Ryan Phillippe,Larenz Tate, Shaun Toub, Tony Danza, Keith David, Loretta Devine i Nona M. Gaye.

Sinopsi: El descobriment del cadàver d’un home brutalment assassinat al costat d’una carretera farà que les vides de diverses persones es creuin entre sí a la ciutat de Los Angeles. Un policia veterà i racista, el seu company principiant i idealista, una mestressa de casa blanca i dona del fiscal del districte, el l’amo d’una botiga iranià, una parella de color adinerada... Aquests són alguns dels personatges entre els quals sorgiran tensions racials, religioses i de classe que il·lustren el caos de la vida dels habitants de Los Angeles.

La pel·lícula no només parla d les tensions socials i racials que es viuen a la ciutat de Los Angeles, sinó que va més enllà i realitza un profund anàlisi de la societat nord-americana, exponent una sèrie de casos particulars. En la franja gris, entre el blanc i el negre, on tothom és víctima i agressor, tots els personatges xoquen durant 36 hores, en les quals es desenvolupa la totalitat del film de forma cíclica. Les vides dels personatges que entre lligades de tal manera que tots els seus actes queden totalment justificats i són totalment comprensibles al final de la pel·lícula.

Crash va ser la pel·lícula guanyadora de tres premis Oscar l’any 2005, incloent-t’hi el de millor pel·lícula. La seva victòria als Oscar va ser molt debatuda, ja que molts consideraven que el film amb el qual competia, Brokeback Mountain, era el clar vencedor. De fet, es comenta que la victòria de Chash es va produir a causa que alguns votant de l’Acadèmia de Hollywood van rebutjar el film d'Ang Lee per la seva temàtica homosexual.

Al meu parer, Crash és una pel·lícula que posa de manifest un munt de tòpics i prejudicis que queden reflectits en les diferents situacions que viuen els protagonistes a llarg de la trama. Un altre aspecte que inclou la pel·lícula és el tema de la violència, ja que veiem com és de fàcil aconseguir una arma als Estats Units. Gairebé tots els delictes que es produeixen durant la narració són a cop de pistola.

No hay comentarios: