sábado, 6 de diciembre de 2008

Els 7 fantàstics de l’equip d’Obama


Barack Obama ja té decidit els integrant del seu equip de govern, el grup de persones que l’ajudaran a dirigir el país a partir del proper 20 de gener. Obama porta setmanes intentant demostrar que s’equivocaven aquells que pensaven que era un simple producte de marketing i ha volgut configurar un equip amb els millors. No ha tingut en compte la seva adscripció política, senzillament ha escollit a aquells qui creu més capacitats per exercir les funcions assignades.
Sense cap mena de dubte, el fixatge estrella ha estat la seva rival a les primàries, Hillary Clinton, que serà la responsable de la política exterior. Un altre dels fixatges estel·lars ha estat el de Robert Gates, secretari de defensa de Bush i que seguirà amb Obama, per tant, això pot significar que Estats Units mantindrà la mateixa política respecte l’Iraq i l’Afganistan.
Amb el nomenament dels 7 fantàstics, Obama ha demostrat que busca set personalitats fortes capaces de fer front a situacions complicades. Es tracta d’una situació que difícilment podria passar al nostre país, és a dir, escollir a diputats d l’oposició per ocupar les carteres ministerials. S’imaginen a Zapatero escollint a Rajoy com a ministre d’interior?

Qui és qui? (d’esquerra a dreta de la toto)

Robert Gates. Secretari de Defensa d’EUA durant l’Administració Bush i ara també d’Obama. Gates, de 65 anys d’etat i ex director de l’agencia d’intel·ligència nord-americana (CIA), va ser designat Secretari de Defensa per l’encara president, George W. Bush, el 2006. Va ser un dels impulsors de l’augment de tropes a l’Iraq. Gates és considerat un polític moderat i és àmpliament respectat tant pels demòcrates com pels republicans al Congrés.

Timothy Geithner. L’actual president del Banc de la Reserva Federal de Nova York, té 47 anys i va contribuir a donar forma a la resposta del govern davant de la crisis bancària. En diverses ocasions va apuntar la necessitat de fer reformes fonamentals en el sistema financer per evitar futures controvèrsies. Abans d’unir-se a la Reserva Federal a Nova York, Geithner va treballar pel Fons Monetari Internacional. També va ser subsecretari d’Afers Internacionals del Departament del Tresor entre el 1999 i el 2001.

Tom Daschle. Daschle va ser líder de la majoria demòcrata al Senat entre el 2001 i el 2003. Com a director del Departament de Salut i Serveis Humans, Daschle s’encarregarà de les reformes del sistema sanitari que va proposar Obama. Dachle va ser Senador de Dakota del Sud entre el 1987 i el 2005 i va ser un dels que va donar suport a la candidatura d’Obama des del principi.

Eric Holder. Holder va ser el número dos del Departament de Justícia durant el govern de Bill Clinton. A més, també va ser l’assessor legal de la campanya d’Obama i el va ajudar a escollir al seu candidat a vicepresident. Holder serà qui encapçali els esforços per tancar la presó de Guantánamo. Amb 57 anys d’edat, Holder serà el primer afro americà en ocupar aquest lloc.

Janet Napolitano. La governadora d’Arizona, Janet Napolitano, compta amb una àmplia experiència en el tema migratori. Napolitano també havia estat Fiscal General d’Arizona.

Hillary Clinton. Primera dama entre el 1993 i el 2001 i rival de Barack Obama durant la campanya demòcrata. Per ocupar el seu nou càrrec haurà de deixar de ser governadora de Nova York.

Susan Rice. Rice va treballar per l’Adminitració demòcrata encapçalada per Clinton des del 1997 fins al 2001 i va donar suport a Obama per la seva oposició a la guerra d’Iraq. A més, és partidària de prendre mesures dràstiques per acabar amb la violència a Dafur.

No hay comentarios: